Værd at vide om cøliaki og mad uden gluten

Lagt på habengut.dk den 04-03-2016 af Thomas


Når man hos lægen har fået konstateret cøliaki, og derfor ikke kan tåle gluten, er det vigtigt at spise mad, der er glutenfri. En ny pjece giver informationer om sygdommen og kommer med gode råd til mad og indkøb.Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, der ses hos både børn og voksne. Op mod en procent af befolkningen lider af sygdommen. Cøliaki kan medføre alvorlige gener og senfølger, hvis man ikke livet igennem følger en diæt uden gluten fra hvede, rug og byg. Børn og voksne med cøliaki bør derfor også have regelmæssig kontakt med sundhedsvæsenet.

Vigtigt, at diagnosen stilles korrekt

Symptomerne på cøliaki kan være meget forskellige – lige fra svære symptomer fra mavetarmkanalen til meget ukarakteristiske og lette symptomer. Det kan derfor være svært at få stillet diagnosen.

”Er der mistanke om cøliaki, er det imidlertid vigtigt at tage kontakt til lægen og blive undersøgt, før man begynder at spise glutenfrit”, siger læge Jette Blands, Sundhedsstyrelsen. ”Hvis man begynder på en diæt uden gluten, før man er blevet undersøgt, bliver tarmslimhinden og blodprøver nemlig normale, og så kan sygdommen ikke konstateres”.

Voksne skal have taget en vævsprøve fra tarmen, før diagnosen med sikkerhed kan stilles. Hos børn med klare symptomer kan man som noget nyt nøjes med at tage blodprøver. De slipper altså for at få taget en vævsprøve.

Hjælp til at leve glutenfrit

Rigtig mange fødevarer indeholder gluten, der findes i protein fra hvede, rug og byg. Det kan derfor være udfordrende at skulle leve efter en glutenfri diæt.

Pjecen indeholder gode råd til sammensætning af kosten, ideer til dagens måltider og vejledning til indkøb. Derudover indeholder pjecen gode råd til restaurantbesøg og rejser, så man, selv om man har cøliaki, ikke behøver at lade sig begrænse af sin sygdom.

Pjecen beskriver også, hvordan forældrene kan informere familie, venner, skolen, daginstitutionen med videre om barnets sygdom.

Om pjecen

Pjecen: Cøliaki og mad uden gluten (2016)

Pjecen er udarbejdet i et samarbejde mellem læger, diætister, Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Astma-Allergi Danmark, Dansk Cøliaki Forening og Sundhedsstyrelsen.

Pjecen er opdateret med nyeste viden på området og udgives her i en femte udgave.